No to teraz moja kolej

Ja uważam, ze obie części są na podobnym poziomie.
HoMM III:
+Fabuła - fajnie rozwinięta i nie jest tak jedno linijna jak w piątce.
+Liczba miast - każdy ma w tym momencie duży wybór ( wiele razy nie potrafiłem się zdecydować co wybrać )
+Ogromna liczba istot neutralnych - jest to jak dla mnie bardzo ważne, gdyż jak widzimy potężne istoty, które za chiny ludowe się nie przyłączą to aż chce się ich rozwalić.
+Bardzo dużo map - jak już Mantykor zauważył, mamy wrażenie, ze gra się nie skończy.
+Grafika - jak dla mnie to została bardzo dobrze wkomponowana ( to samo z oprawą muzyczną )
-Bardzo powtarzalne kampanie - każda kampania jest ograniczona do jednego z paru celi głównych, niektóre misje włączają się po dwie lub nawet trzy co moim zdaniem jest zbędne, nie ma zbyt wielu bohaterów przeznaczonych jedynie do kampanii.
-Źle zbalansowane zamki ( głównie Wrota Żywiołów i Nekropolis ) - jest to dla mnie dość rażący minus
-Beznadziejnie rozłożone umiejętności. Jak dla mnie to powinny być jakieś ograniczenia w ich zdobywaniu.
HoMM5:
+Bardzo fajny mechanizm bitwy - tryb taktyczny i pasek inicjatywy pozwalają teraz graczowi stworzyć taktykę, pokazane szanse na zabicie także dużo pomagają, na uwagę zasługuje teraz także bohater gdyż może on brać udział w bitwie. te wszystkie czynniki sprawiają, że bitwa nie jest teraz taka schematyczna.
+Bardzo dobrze zbalansowane zamki - moim zdaniem każda rasa jest dobra w jednej dziedzinie i słabsza w innych co sprawia, że nie trzeba się martwić o to czy wróg będzie silniejszy.
+Alternatywne ulepszenia - dają możliwość stworzenia swojej własnej armii
+Bardzo fajny rozkład zdolności i umiejętności.
+/-Grafika i oprawa muzyczna - w niektórych przypadkach uważam, że grafika jest naprawdę bardzo fajna, lecz w niektórych mam wrażenie, ze nie pasuje do gry.
+Kampanie są teraz uporządkowane i bardziej zróżnicowane niż w H3. Moim zdaniem ciekawiej się gra jeśli ma się wypełnić kilka zadań niż jedno ustalone z góry.
-Fabuła jest zbyt kiczowata
-Bardzo mało map dla wielu graczy
-Mała ilość stworów neutralnych.