Witaj na polskim forum poświęconym sadze Heroes
of Might and Magic. Zarejestruj lub zaloguj się:

Pamiętaj:
0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Ankieta
Pytanie: Która część HoM&M jest wg. Ciebie lepsza?
HoM&M III
HoM&M V
Obydwie są tak samo dobre

Strony: [1] 2 3 4 ... 9    Do dołu Drukuj
Heroes III vs Heroes V (Czytany 10260 razy)
egzeq
Inkwizytor Tawerny

*

Punkty uznania(?): 10

« : 15 Październik 2008, 12:38:49 »
Witam wszystkich serdecznie!
Otóż nie dopatrzyłem się przy pomocy tej pogmatwanej przeglądarki żadnego działu porównującego te dwie- dla większości najlepsze części sagi Bohaterów Mocy i Magii. Dlatego postanowiłem założyć ten temat, gdyż bardzo duża część Tawerny jest w tej
kwestii podzielona. A więc: przede wszystkim piszcie; wyraźcie swoje zdanie, odpowiednio je argumentując. Nie przyjmuję tu jednolinijkowców, oczekuję dobrej dyskusji. A potem głosujcie.

A więc ja zaczynam!
Hmm... jako stary wyjadacz Heroesów zagłosuję na trójkę. Jest ona wspaniała, ponadczasowa, klasyczna. Gra, którą zawsze będziemy pamiętać, nawet gdy ludzie wyginą. Otworzyła ona okno na rynek serii, zapoczątkowała jej kultowość. Multum jednostek, zamków i skillów, wspaniały świat, wieczna, piękna grafika oraz kampania na najwyższym poziomie uczyniły HoM&M znakiem rozpoznawalnym turowych strategii. Nie wspomnę o oryginalności.
H5 mimo ulepszonej mechaniki jest lekkim skopaniem- plastikowa grafika, denny klimat i świat, bajeczkowa fabuła oraz chamska polityka Ubisoftu wobec serii przesądziły.

IP: Zapisane
sylan

*

Punkty uznania(?): 5

błahaha

« Odpowiedz #1 : 15 Październik 2008, 15:29:52 »
Ciękie pytanie, która jest lepsza?
Po dłuższej chwili wybieram trójkę. Dla mnie to jest najlepsza część Herosów, najbardziej dopracowana z ciekawym kampaniami. Pomino tego,że nie jest 3D na bardziej i lepiej dopracowaną grafikę. Co do miast, każde jest różne i na swój sposób wyjątkowe (to najbardziej lubię w III)
A jeśli chodzi o V ogólnie nie odstaje tak bardzo od III, ale jest w niej zadużo zapożyczeń właśnie z hommIII.

Mantykor

Punkty uznania(?): 0

« Odpowiedz #2 : 15 Październik 2008, 17:46:40 »
Ja je lubię po równo.

Dla mnie piątka jest trochę lepsza, nie zwracam szczególnie uwagi na to, która byłą pierwsza i która jest "kultowa". Patrzę obiektywnie, tak jakby te gry wyszły w tym samym czasie.

Piątka ma lepszą grafikę (ale grafikę pomińmy, bo wiadomo, że w strategii to nie to jest ważne). Kampanie i misje dużo bardziej przemyślane, w trójce większość jest na odczep. Ale trójka jest bardziej rozbudowana. Ma szybki w obsłudze edytor, nie trzeba specjalnie kombinować. 2D trójki jest dla jednych +, dla innych -. Lubię bardzo grafikę piątki. Heroes 3 jest mniej wymagające (no... duuuuuuużo mniej), działa prawie na każdym kompie. Dlatego jest mobilna ;) No i liczba kampanii i scenariuszy jest ogromna, więc nie trzeba się martwić, że gra się szybko znudzi.

Ogólnie to wolę piątkę, ale często gram też w 3 i dlatego poszedłem na kompromis między mną a mną i wybrałem tą trzecią opcję w ankiecie.

Miker

*

Wiedza to największa potęga

« Odpowiedz #3 : 15 Październik 2008, 19:26:44 »
No to teraz moja kolej ;)

Ja uważam, ze obie części są na podobnym poziomie.

HoMM III:
+Fabuła - fajnie rozwinięta i nie jest tak jedno linijna jak w piątce.
+Liczba miast - każdy ma w tym momencie duży wybór ( wiele razy nie potrafiłem się zdecydować co wybrać )
+Ogromna liczba istot neutralnych - jest to jak dla mnie bardzo ważne, gdyż jak widzimy potężne istoty, które za chiny ludowe się nie przyłączą to aż chce się ich rozwalić.
+Bardzo dużo map - jak już Mantykor zauważył, mamy wrażenie, ze gra się nie skończy.
+Grafika - jak dla mnie to została bardzo dobrze wkomponowana ( to samo z oprawą muzyczną )
-Bardzo powtarzalne kampanie - każda kampania jest ograniczona do jednego z paru celi głównych, niektóre misje włączają się po dwie lub nawet trzy co moim zdaniem jest zbędne, nie ma zbyt wielu bohaterów przeznaczonych jedynie do kampanii.
-Źle zbalansowane zamki ( głównie Wrota Żywiołów i Nekropolis ) - jest to dla mnie dość rażący minus
-Beznadziejnie rozłożone umiejętności. Jak dla mnie to powinny być jakieś ograniczenia w ich zdobywaniu.

HoMM5:
+Bardzo fajny mechanizm bitwy - tryb taktyczny i pasek inicjatywy pozwalają teraz graczowi stworzyć taktykę, pokazane szanse na zabicie także dużo pomagają, na uwagę zasługuje teraz także bohater gdyż może on brać udział w bitwie. te wszystkie czynniki sprawiają, że bitwa nie jest teraz taka schematyczna.
+Bardzo dobrze zbalansowane zamki - moim zdaniem każda rasa jest dobra w jednej dziedzinie i słabsza w innych co sprawia, że nie trzeba się martwić o to czy wróg będzie silniejszy.
+Alternatywne ulepszenia - dają możliwość stworzenia swojej własnej armii
+Bardzo fajny rozkład zdolności i umiejętności.
+/-Grafika i oprawa muzyczna - w niektórych przypadkach uważam, że grafika jest naprawdę bardzo fajna, lecz w niektórych mam wrażenie, ze nie pasuje do gry.
+Kampanie są teraz uporządkowane i bardziej zróżnicowane niż w H3. Moim zdaniem ciekawiej się gra jeśli ma się wypełnić kilka zadań niż jedno ustalone z góry.
-Fabuła jest zbyt kiczowata
-Bardzo mało map dla wielu graczy
-Mała ilość stworów neutralnych.

Live is brutal and full of zasadzkas and sometimes kopas w dupas very mocno!
egzeq
Inkwizytor Tawerny

*

« Odpowiedz #4 : 15 Październik 2008, 21:09:58 »
Dla mnie piątka jest trochę lepsza, nie zwracam szczególnie uwagi na to, która byłą pierwsza i która jest "kultowa". Patrzę obiektywnie, tak jakby te gry wyszły w tym samym czasie.
To właśnie nie jest w miarę obiektywnie. Bo gry, która wyszła w 2000 nie można obiektywnie porównywać do tej z 2005, przy braku kultowości. I oceniać zaawansowanie grafiki, a nie jej styl- w strategiach to styl się liczy. To z grafiką jest skierowane do wszystkich- o ile chcecie oceniać to uczciwie i obiektywnie. Bowiem stylem trójka piątkę deklasuje, a styl grafy jest nieśmiertelny.

Mantykor

« Odpowiedz #5 : 15 Październik 2008, 21:36:07 »
Piątka ma lepszą grafikę (ale grafikę pomińmy, bo wiadomo, że w strategii to nie to jest ważne).

(ale grafikę pomińmy, bo wiadomo, że w strategii to nie to jest ważne).

Czytaj uważniej...

Miker

*

« Odpowiedz #6 : 16 Październik 2008, 07:09:31 »
Grafikę można porównywać ale tylko w odniesieniu do samej gry. Odpowiedzcie sobie wtedy na pytania czy pasuje do SAMEJ GRY ( nie do całej serii ) i czy nie sprawia, ze odechciewa się grać.
PS: Widzę, ze do mojej wypowiedzi nie ma zastrzeżeń ;> ? A szkoda xD

egzeq
Inkwizytor Tawerny

*

« Odpowiedz #7 : 16 Październik 2008, 13:33:08 »
@Mantykor: To Ty czytaj uważniej, oceniałeś grafikę mimo wszystko, ja tylko zwróciłem uwagę w tej kwestii. A to że w strategiach nie jest najważniejsza to inna sprawa.

Mantykor

« Odpowiedz #8 : 16 Październik 2008, 16:21:48 »
Nie, będę się kłocił! :D

Napisałem, że grafikę pominę. A póżniej napisałem, że >lubię grafikę piątki< ale nie powiedziałem, że jest lepsza oO, a nawet jak to nie powiedziałbym, że jest to zaleta oO

Ale, dobra, spoko, rozejm, nie od tego ten temat :)

egzeq
Inkwizytor Tawerny

*

« Odpowiedz #9 : 16 Październik 2008, 19:56:18 »
Niech tak będzie.
Widzę, ze do mojej wypowiedzi nie ma zastrzeżeń ;> ? A szkoda xD
Klient nasz pan!
A więc- jeśli wg. Ciebie ta prostacka i szmaciana kampania dla niedorozwojów i dzieci neo jest lepsza od H3 to powiem: chrzań się. W H5 jest pwnowska, banalna, dla dzieci i słaba fabularnie. Nie wspomnę o dennych jak spodek od pizzy bohaterach. Kampania jest dla ludzi o nieco wyższym poziomie ogólnym. Jeśli Cię zadowala kampania z 5 lepiej trójki nie przerabiaj... przynajmniej całej.

Ptakuba
Użytkownik jest na liście obserwowanych Obserwowany
**

Multikonto Martina

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : 16 Październik 2008, 20:09:27 »
Słowem pierzastego offtopicu:
I tak najlepsze kampanie były w czwórce.

Główny troll internetu.
Dziedzic Loży Smerfetki.
Miker

*

« Odpowiedz #11 : 17 Październik 2008, 07:26:50 »
Klient nasz pan!
A więc- jeśli wg. Ciebie ta prostacka i szmaciana kampania dla niedorozwojów i dzieci neo jest lepsza od H3 to powiem: chrzań się. W H5 jest pwnowska, banalna, dla dzieci i słaba fabularnie. Nie wspomnę o dennych jak spodek od pizzy bohaterach. Kampania jest dla ludzi o nieco wyższym poziomie ogólnym. Jeśli Cię zadowala kampania z 5 lepiej trójki nie przerabiaj... przynajmniej całej.

Mam wrażenie, ze ludzie nie czytają moich wypowiedzi do końca. Napisałem przecież, ze mi nie podoba się w trójce jeden główny cel i to, ze gra się bohaterami do normalnych rozgrywek, którzy w niektórych misjach zmieniają się.. A w piątce podoba mi się to, że jest parę zadań do wykonania co nadaje rozgrywce odrobinę dynamiki. Do tego napisałem już, ze fabuła piątki mi się nie podoba zaś ta z trójki tak.

egzeq
Inkwizytor Tawerny

*

« Odpowiedz #12 : 17 Październik 2008, 09:22:33 »
Ludzie... ciekawe kto to?
Fabuła kampanii, a fabuła samej gry to dwie inne rzeczy- w trójce nie gra się bohaterami do samych rozgrywek- popatrz na Gelu, Dracona, czy Xerona. Chodzi tu o sama kampanię, czyli również jej warstwę fabularną, tak więc nie wykręcaj się spod moich szponów. A zadania poboczne w piątce są do &&&&, bo są na odwal się. Wybaczcie, ale dyskusja jest najważniejsza.

Miker

*

« Odpowiedz #13 : 17 Październik 2008, 16:11:14 »
Mi chodziło o mechanikę kampanii nie jej fabułę !!!
Napisałem przecież, ze fabuła jest do dupy.
Jeśli uważasz, że cele poboczne są beznadziejne to ciekawe, ze nie znudziło Ci się grać w kampanię, która od początku do końca miała jeden cel. To dopiero jest robienie na odwal.
Ludzie gdyż już nie raz ktoś dowala się do jednego zdania w moich wypowiedziach nie czytając reszty.
w trójce nie gra się bohaterami do samych rozgrywek- popatrz na Gelu, Dracona, czy Xerona
Wyłączając dodatki to gra się bohaterami do rozgrywek multiplayer.

Dabu
Forumowy krzykacz

Punkty uznania(?): 1

Pan wszystkich panów

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : 17 Październik 2008, 18:49:38 »
Ja wolę piątkę, bo mi się przyjemniej na Hot Seacie gra... ;o Większy wybór, lepiej zorganizowane walki i dobrze rozwinięty system rozwoju bohatera. Dla mnie bomba. ;'D

Ale jak mnie najdzie na single (co rzadko się zdarza), to już wolę odpalić poprzednią część. ;']
I tak najlepsze kampanie były w czwórce.
Rację masz.

Strony: [1] 2 3 4 ... 9    Do góry Drukuj 

© 2003 - 2012 Tawerna.biz - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikowanie jakichkolwiek elementów znajdujących się w obrębie serwisu bez zgody właścicieli jest zabronione!
Heroes of Might and Magic i powiązane z nimi loga są zastrzeżonymi znakami handlowymi firmy Ubisoft Entertainment.
Grafiki i inne materiały pochodzące z gier Heroes of Might and Magic i innych są wyłączną własnością ich twórców i zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych.