|
|
 |
« : 19 Styczeń 2009, 10:36:20 » |
|
Jaki, według was jest najlepszy kawałek muzyczny w HIII? Można wybierać spośród miast, bitw i terenów. Proszę też, o krótkie uzasadnienie. No to moja kolej:
- Muzyka z Bastionu- cicha, spokojna, oddaje klimat łąk i lasów. Słychać dźwięk natury. - Muzyka z Forteca- wzniosła, ważna, ma fajne brzmienie przy bassie. Oddaje klimat miastu doskonale. - Walka- oddaje klimat walki... prawda. Szkoda tylko, że nie ma innej dla każdej rasy.
To by było na tyle.
|
|
Nie każdy może, nie każdy umie, nie każdy chce. Ale można umieć, wystarczy chcieć. Można chcieć, lub umieć chcieć. I można chcieć wszystkiego...
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 19 Styczeń 2009, 21:41:04 » |
|
muzyka z twierdzy: Po prostu dlatego że mi się podoba muzyka z wrót żywiołów: taka z lekka tajemnicza. Idealna dla miasta jakim są Wrota Żywiołów
|
|
|
|
|
Tawerniana Diablica
Punkty uznania(?): 10
Live for metal, fight for metal, die for metal!
|
 |
« Odpowiedz #2 : 23 Styczeń 2009, 17:42:30 » |
|
Dla mnie najlepszym kawałkiem muzycznym w HoMM III jest motyw z menu. Ukazuje Magię, Moc, Dobro, Zło i konflikt między tymi stronami. Jest także łagodna, spokojna a w pewnym momencie mroczna i tajemnicza. Następnie - melodia z zamku Necro. Śpiewy, pomruki nieumarłych, oraz gotyckie motywy sprawiają, że mam gęsią skórkę na plecach;) Inferno - Hm. Mało "kosmiczna". W pewnym momencie jest dziwnie wesoła ale natychmiast przeistacza się w mocną, głośną i energiczną! Do tego słychać dźwięki łańcuchów... na pewno ktoś poddawany jest torturom w tym momencie. Bastion - No fakt, taka sielanka ale ładne. Twierdza - O. To jest fajne. Istna dusza barbarzyństwa się w niej mieści  Zamek - no tej melodii nie lubię. Monotonna, niezróżnicowana. Forteca - bardzo ładna, klimatyczna; jak ją słyszę to też mam ciary. Lochy - Groźne klimaty. Wyraźnie mówią: "Nie schodź do podziemi!" Wrota Żywiołów - to samo co Bastion. Sielaneczka, rusałeczka...  Cytadela - Tajemnicza. Jak same bagna... nie wiadomo do końca, co się na nich kryje. Poza tym także wyraźne barbarzyńskie klimaty jak w Twierdzy  To tyle ode mnie
|
|
|
|
|
Master of Distaster
Punkty uznania(?): 1
The force to be reckoned with...
|
 |
« Odpowiedz #3 : 23 Styczeń 2009, 17:55:42 » |
|
Najbardziej podoba mi się motyw muzyczny Inferno. Podniosły, tajemniczy, w jakiś taki sposób lekki i figlarny, a jednocześnie tajemniczy...Nie oddaje jednak kosmicznego charakteru Kreegan, co zauważyła Laxx. Warty wzmianki jest jeszcze motyw Bastionu. Coś lekkiego, uspokajającego, wygrywanego na lutni czy inszej gitarce...Relaks maksymalny, dałoby się rzecz... Pozdrawiam
|
|
|
|
|
Leniwy Piernik
Punkty uznania(?): 30
Gryzę
|
 |
« Odpowiedz #4 : 25 Styczeń 2009, 01:22:11 » |
|
No to teraz moja kolej  1- Bastion - istny spokój, ład i harmonia, żyjemy w zgodzie z naturą 2- Zamek - niby monotonne, ale jednak można się dosłyszeć tej świętości, honoru, szlachetności i waleczności ludzi  3- Forteca - Tak jak Laxx zauważyła, aż ciarki przechodzą po plecach.  Czuć tą dostojność i wyniosłość  4- Inferno - W sumie niby wesołe na początku ale to można odebrać jako naturę demonów - niby wesolutkie i niegroźne, ale jak bliżej poznasz to pożałujesz  5- Nekropolia - to zdecydowanie mój ulubiony utwór miasta. Posłuchasz chwilę i od razu możesz sobie wyobrazić martwe, nawiedzone ziemie, kryjące w sobie pewne tajemnice  6 - Loch - Nic dodać nic ująć, niech ręka boska broni żeby tam wejść. Jak wejdziesz to masz przerąbane  7 - Cytadela - dźwięki na początku wprowadzają w ten tajemniczy klimat, tak jakby zaraz miał jakiś jaszczur wyskoczyć  Dalej można poczuć tą grozę, a jednocześnie majestat i siłę jaszczurów  8 - Twierdza - tak jak powyżej; siła, wola walki i przede wszystkim determinacja  9 - W. Żywiołów - daje wrażenie takiej lekkości, nie wiem czemu. I coś poza miastami: Teren spalonej ziemi - piękna melodia skrzypiec, smutna ale piękna  Teren trawiasty (czyli zwykły teren) - wydaje się taka zwykła, ale jak się bardziej przysłuchać wspaniale wprowadza w ten przygodowy klimat  Moment, w którym bohater przeszukuje grób martwego żołnierza - ten kobiecy śpiew, też w pewnym stopniu lekko przeraża  Theme niektórych kampanii - nie umiem ich opisać, są po prostu piękne, niektóre żwawe, a niektóre bardziej poważne  Moment zwycięstwa gracza - jednym słowem triumf i radocha ze zwycięstwa  No i oczywiście melodie z walk - słuchasz i wiesz, że toczy się jakaś akcja
|
|
|
|
|
The Great LichMaster
Punkty uznania(?): 25
Scream for me Tawerna!
|
 |
« Odpowiedz #5 : 25 Styczeń 2009, 12:38:09 » |
|
Słowem wstępu, jak dla mnie muzyka w HIII jest najlepsza z całej serii. Odstęp od mojej ostatniej gry w H3 można liczyć w latach, a bez problemu pamiętam kawałek każdego zamku. W HV grałem ostatnio z 3 m-ce temu a nawet nekropolii nie potrafiłbym zanucić. Nie znaczy to że w 5 jest zła, ale nie ma tej siły przebicia, charakterystyczności i tego "czegoś". Jeśli chodzie o moje odczucia, to nie potrafię ich wyjaśnić, będziecie musieli to przyswoić tak jak to podam, bo mówienie o uczuciach jest jak pisanie o muzyce czy tańczenie o poezji. Zamki: Castle: Wojskowy werbel nadający rytm oddziałom z "boską" melodią nawiązującą do aniołów wysoko nad miastem. Bardzo podniosły z odrobiną sielanki. Bardzo udany. Rampart: Świetna sprawa. Harfa i celtyckie gitary robią świetną atmosferę średniowiecznego lasu. Jeszcze większa sielanka niż wyżej, ale w granicach normy. Tower: Magia, magia, magia. Wstawki na fletach i skrzypcach świetnie imitują hulający wiatr, a sam motyw przewodni też nadaje pewnej wzniosłości, jednak tutaj już nie czuję sielanki. Spokojnie, ale pracowicie. Necro: Bardzo wymowny, ale nie można powiedzieć że nie pasuje. Bas i dzwony robi świetną atmosferę. Mrocznie i ponuro, ale dostojnie przez klawesyn. Dungeon- Też mrocznie, ale nie przygnębiająco, też spokojnie, ale do pewnego momentu. Przypomina przedzieranie się przez mrok i ostatecznie dotarcie przed majestat i rozmach zamku, a potem rozdarcie przez strażników i spokojne zakończenie/śmierć. Inferno- Muzyka pochwalna, ale zła. I to praktycznie tyle, trzyma się tak przez cały kawałek z trochę delikatniejszym końcem. Strondhold- pasuje to jedno słowo, tak jak Maideni śpiewają- FREEDOM. Wolność, kanion, wysokie wyzwalające szczyty, jednak bez sielanki. Zamek wolny i prosty, ale zwarty i gotowy. Conflux- bardzo bajkowo, niestworzenie i wzniośle, jednak flety i smyczki dodają jej lekkiej zadziorności. Fortress- mój ulubiony. Wpierw ciężko i skrycie, a potem skrzypce dają do wiwatu razem z dętymi i genialnie to wszystko wychodzi. I trójkącik na końcu  Kompozycją podobny do lochu, ale ten jakoś bardziej mi podchodzi. Może dlatego, że bagno trudniej oddać niż podziemia, ale im się udało. ] Cała reszta, też niezła, z głównym wskazaniem na prostotę i chwytność motywów podczas bitwy i świetnego utworu w głównym menu. Mój drugi ulubiony, jak mam być szczery.
|
|
|
|
|
Tawerniana Diablica
Punkty uznania(?): 10
Live for metal, fight for metal, die for metal!
|
 |
« Odpowiedz #6 : 25 Styczeń 2009, 16:01:37 » |
|
Właśnie. Lubię jeszcze motyw "trawiasty". Gdy grałam w Herków w wakacje a za polem była szaruga, mimo tego czułam się jak w lesie. Czemu? Ćwierkające ptaszki i doskonale dobrane odgłosy przyrody wprawiają w doskonały klimat każdego mruka  co do them`ów to fajny jest "eviltheme". Chyba występuje w kampaniach z Inferno, tylko nie wiem w którym dodatku
|
|
|
|
|
Rysownik
Punkty uznania(?): 0
Nie, nie wróciłem xD Ale se tu czasem zaglądnę ;>
|
 |
« Odpowiedz #7 : 25 Styczeń 2009, 19:00:18 » |
|
Z miast najbardziej lubię muzykę z Bastionu, Fortecy, Twierdzy i Inferno. Szczególnie Inferno, typowo ZUAA ale jednak z umiarem. Z terenów lubię najbardziej teren pustynny oraz zwyczajny trawiasty. A z walk to wszystkie kurcze blade
|
|
Banan wszyscy!
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 27 Styczeń 2009, 18:58:19 » |
|
Zamek - muzyka idealnie odpowiada klimatowi miasta,czuć ten spokój. Bastion - te pociągane struny mi się zawsze kojarzą jakby to było z gildi magów,sam nie wiem czemu xD A jakby było to nawet pasuje. DOSKONALE odpowiada że to zamek natury. Wieża - Czuć tą dostojność, w końcu magowie tamci raczej tacy są. Loch - no,spokój,spokój i nagle bum,mamy muzę złą i niedobrą,czyli wspaniale do lochu. Nekro - czuć ten mrok i ponurość,ale jest też dość dostojnie. Inferno - a tutaj to samo zło,tylko bodaj na początku albo na końcu spokojniej,czyli zostałeś już rozszarpany ;d Twierdza - idealnie wkomponowane w klimat zamku,niemal jak w bastionie,ale przez te mocniejsze brzmienie czasami czuć że to wolni barbarzyńcy. Cytadela - A tu już w ogóle,ta nutka tajemniczości jest miodna. WŻ - nie da się ukryć że o klimatach to tu mało co rozmawiać,ale jeśli to dość łagodnie,czyli raczej pasuje.
|
Grupa buntownicza<PoW> czy za prawdę można dostać ostrzeżenie? <pepe9donkey> zaprawdę,można ~Otaku
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 05 Luty 2009, 14:15:34 » |
|
Ja mam bardzo dużo ulubionych kawałków... Więc je opiszę  . Zamek - bardzo podniosła atmosfera, ciary mnie przechodzą kiedy słyszę końcówkę Bastion - uspokajająca, kojąca muzyka... Lecz w niektórych momentach daje znać, że mieszkają tam złote smoki Lochy - ukazuje chyba wszystkie jednostki które tam mieszkają od człapających troglodytów po przeraźliwe czarne smoki Cytadela - dźwięki jakie wydają stworzenia z bagien : syki, chrobotania, piski dają znać, że coś złego się tam czai... Forteca - ujawnia potęgę magii i siłę wiedzy, która jest wykorzystywana przez magów w zabójczy sposób Twierdza - sposobność do walki o każdej porze dnia i nocy Nieumarli - frustracja przez przywiązanie się do nietrwałych ciał, smutek wywołany losem nieumarłych oraz chęć zemsty na pierwotnych zabójcach Żywiołaki - bajkowość, aczkolwiek niektóre momenty pokazują, że kryją się tam straszliwe jednostki, a sam koniec uświadamia nam potęgę feniksów
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 05 Luty 2009, 15:15:09 » |
|
Ulubione utworki wg. hobbita:
1.Wszystkie z kampanii. Raz ma się uczucie jakby ci mówiono "Zdobyj to", "Ktoś umarł", "Zamierzamy zaatakować", "Niebywałe zadanie, nieprawdaż"...i wiele innych komend. 2.Muzyka z Nekropolis. Jakbyś czuł/czuła się na cmentarzu, a wszędzie trupy się "bawią". 3. Muzyka z Twierdzy. Idealne dla pustkowi, gdzie się zbiera armia, zawsze bronić swego ludu. 4. Muzyka z Zamku. Pasuje dla ludzi, mieszkający w spokoju ale zawsze gotowa na wszystko. Typowa średniowieczna. 5. Muzyka z Fortecy. Pełna zagadek, pełna tajemnic i pełna magii, a te rzeczy trzeba rozwiązać. 6. Inferno. Te intrygi, te tortury, ta potęga...Idealnie stworzona dla kosmitów, jakimi są Kreeganie. 7. Bitwy - mówcie, co chcecie ale ta brzmi typowo barbarzyńsko-koczowniczo. 8. EvilTheme i GoodTheme - piękne utwory. 9. Bastion - Jakby ci mówiono"A żyjemy po staremu, nic wielkiego". Widać, że żyją tam spokojne istoty, z dala od nowoczesności a bliska naturze. I ostatni: 10.SecretTheme - Słuchając tej melodyjki, czujesz się jakby cię uwięziono w labiryncie, gdzie jest zimno, ciemno, twardo, a ty musisz uratować świat. Spodobały mi się też niektóre z terenów, ale nie napiszę jakich, bo nie chcę dłużyć posta.
|
 Cale'anon: Za Gamlon! Ryszard: Za kucyka! Cale'anon: Co? To ma być twój okrzyk bitewny? Ryszard: Czemu? Co w nim nie tak? Cale'anon: Mój mówi o szlachetności, honorze i poległych choć już niezapomnianych bohaterach. Ryszard: A mój o kucyku! Cale'anon: To nie... Ryszard: ZA KUCYKA!
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 21 Luty 2009, 14:42:58 » |
|
Najbardziej podoba mi się muza z Twierdzy. W połączeniu z pustynią i wodospadami sprawia to, że mógłbym wyjechać tam na wakacje. Czasami robiłem przerwy w grze, aby posłuchać tej muzyki.
|
|
|
|
|
Mysterious right-hand man of Grommash Hellscream
|
 |
« Odpowiedz #12 : 21 Lipiec 2009, 15:22:42 » |
|
Aż dziwi mnie, że nikt nie wymienił do tej pory SnowTheme.
Wyobraźcie sobie kobietę z dzieckiem/sierotkę przedzierającą się przez gęste śniegi. Jest zadymka, chmurzasto i ogólnie niewesoło. Wyobraziliście sobie już? Więc teraz dodajcie do tego theme ze śnieżnych terenów. Poezja, aż ciary chodzą po rękach.
Z innych to:
1. Theme z Tower - Tajemnice pochowane po bibliotekach. Doskonałe, jakby patrzeć z perspektywy np. początkującego maga, który dziwuje się tym wszystkim. 2. Theme z Nekropolis - Organki, yay! 3. Theme pustynny - Na początku słyszymy tylko wiatr, potem coś a la arabskie klimaty. Czuć, że wędruje się przez spieczone słońcem obszary. 4. Theme z Lochów - Faktycznie, dobra rzecz.
Inne prezentują równie wysoki poziom, lecz nie umieszczę następnych, nie wiem bowiem, które wybrać.
|
|
The winner is shotgun, guys - Eon the Hedgehog about headshots.
I'm bored - Adeon Falcontet's motto.
Yo, I'm a stupid troll! - Casper Stratoavis about faking Dazzle's speech.
Gimme this Jet... NOW! - Murphy Greenblade during his "clean-state".
No rules are my rules - Skrash about fair play.
Darn it, another corpse? - Kate Windsdaughter about downsides of her job.
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 21 Styczeń 2011, 14:53:16 » |
|
1.Rampart(bastion) 2.Stronghold(twierdza)
Edit: Prosiłbym o bardziej szczegółowe uzasadnienie swego wyboru./Loczek
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 21 Styczeń 2011, 15:11:26 wysłane przez Loczek »
|
IP:
|
|
|
|

Przytulacz niedźwiedzi
|
 |
« Odpowiedz #14 : 21 Styczeń 2011, 16:14:36 » |
|
Widzę, że odbywa się masowe odświeżanie tematów. Napiszę, bo nie mogę się oprzeć. Przede wszystkim, muzyka z H3 jest najlepszą muzyką jaką kiedykolwiek słyszałem w grze. Niezwykle klimatyczna, głęboko zapada w mózg.
Woda - świetny utwór, perfekcyjnie oddaje odczucia jakie towarzyszą człowiekowi podczas długiej, monotonnej podróży przez ocean.
Pustynia - również świetne. Na początku słychać tylko wiatr, a później wchodzi ta lekko arabska melodia... i na koniec, znowu tylko wiatr.
Śnieg - gdy jej słucham czuję się jakbym siedział w jakiejś ośnieżonej chacie, odciętej od świata, podczas długotrwałej zimy. Słowem: oddaje klimat. (Podoba mi się komentarz Fergarda, dwa posty wyżej).
Podziemia - słuchając tego czuje się jakbym łaził po jakiejś grocie z pochodnią w ręku. Również oddaje klimat.
Lawa - kojarzy mi się wypaloną, zadymioną krainą. Też bardzo mi się podoba.
Skorupa - po włączeniu natychmiast wizualizuje sobie bezkresne, porośnięte trawą stepy, pełne cykania owadów i śpiewu ptaków. Jedna z moich ulubionych.
Piach - kojarzy mi się pustymi, jałowymi ziemiami, na których prawie nigdy nie świeci słońce.
Trawa - słoneczne łąki i takie tam... ładne, oddaje klimat.
Na razie to tyle. Później dopiszę resztę (a jest o czym pisać).
|
|
W kim tkwi młodość, odwaga i bunt, tego na front wezwał Mao Tse-Tung. W dal poszły i zginęły nędza i głód, tego pragnie Mao Tse-Tung. Wolne Chiny, jak dobrze tu żyć, kraj prastary jest nowy hycikpympympym...
|
|
|
|