Witam. Temat taki, który może nam dać trochę wiedzy dla tych co uwielbiają mitologie; a może też zachęci kogoś do poznania danej mitologii. Chcę w tym temacie by przedstawiono wszystkie jednostki z heroesów; ja ograniczę się tylko do czwartej części; bo ją znam najlepiej. Mam nadzieje, że pomożecie mi i sami dodacie też z innych części jak to jest. Więc zacznę:
Mitologia nordycka:1) krasnolud
2) Ogrzy Mag(ogólnie ogry)
3) Troll
4) Elf
5) Chochlik (również słowiańska)
Mitologia hinduska:1) Naga
Mitologia słowiańska:1) Rusałka (jeśli utożsamia ktoś je z driadami to też grecka. Choć ja staram się rozróżniać)
2) Chochlik (również nordycka)
3) Wampir (taki najbliżej charakterystyczny z dzisiejszym poglądem; w razie czego proszę mnie poprawić jeśli się mylę; bo wiem, że byli w różnych wierzeniach ale różnie wyobrażali)
Mitologia arabska:1) Dżin
2) Ifrit
Mitologia hebrajska:1) wszystkie golemy,
2) Behemot
3) Anioł
4) Diabeł
Mitologia grecka:1) Tytan
2) Centaur
3) Harpia
4) Syrena
5) Cyklop
6) Meduza
7) Minotaur

Hydra
9) Satyr
10) Gryf: (również popularne w Egipcie)
11) Jednorożec
12) Cerber
Mitologia Celtycka:1) Leprekaun
Mitologia egipska1) Gryf (również w Grecji)
2) Feniks
3) Mumia: (nie wiem czy Egipcjanie wierzyli, że można zakłócić spokój umarłemu do tego stopnia, że wstanie. Jeśli nie, to do działu:
Nie mające związku z mitologiąMitologia akadyjska:1) Ptak gromu
Ogólnie z różnych wierzeń:1) Mag
2) Potwór morski; w wielu mitach i legendach z różnymi wyobrażeniami
3) Zmora = ?
4) Smok
5) Żywiołaki
6) Zombie
7) Lodowy demon(ogólnie jako demon)

Jadowity pomiot (ogólnie jako piomiot)
Nie mające związku z mitologią1) niziołek: wymysł Tolkiena; wzorowane na gnomach z nordyckiej
2) Berserker: jednostka wojskowa Wikingów.
3) Nomad: koczownik
4) Bandyta
5) Pirat
6) Troglodyta: prymitywny człowiek
7) Wilk

Biały tygrys
9) Osetnica
10) Modliszka
11) Giermek
12) Chłop
13) Kusznik
14) Pikinier
15) Balista
16) Krzyżowiec
17) Mnich
18) Czempion
19) Szkielet
Wątpliwe: 1) Ork: nordycka pod warunkiem, że przyjmiemy, że w poemacie Beowulf; ów bohater z wrogami którymi walczył nie były ogrami a orkami.
2) Obserwator: ?
Miałem problem ze zmorą; która w grze jest przedstawiona w postaci konia. Czy to ogólne przedstawienie pewnych zmór, a w grze jako konia przedstawienie? Czy chodzi o jakąś szczególną zmorę?
Ogromny problem mam z obserwatorami, bo nie wiem kompletnie skąd się wzięli, a wiem, że to popularny potwór w grach fantasy. Czy to jakaś kompletnie wymyślony potwór, czy z jakiejś książki fantasy go wytrzaśnięto czy z jakiejś mitologii faktycznie się wywodzi? Jeśli tak, to mógłbym prosić jakiej i krótki opis jak jest tam przedstawiony; czy z jednym okiem i bez nóg? Bo nazwa obserwatorzy kojarzy mi się tylko z apokryfem Księga Henocha; gdzie aniołowie którzy zeszli na ziemie nauczać ludzi zwano Obserwatorami. Później oni pobrali ziemskie kobiety za żony i narodziły im gigantów przez który był potop. Ale ta księga chyba nie ma nic wspólnego z obserwatorami w dzisiejszej kulturze fantasy?
Najdłużej szukałem skubanego ptaka gromu. Myślałem na początku, że to całkowicie wymyślony potwór lub ewentualnie z jakiejś książki fantasy wzięty. A jednak jest to mitologiczny stwór; prosto z Akadu.
Poprawiajcie mnie; opisujcie; dodajcie z innych części. Pozdrawiam
Wiadomość doklejona: 20 Maj 2011, 16:26:47
Teraz właśnie znalazłem temat pokrewny o mitologii greckiej. Był tam poruszany temat Ptaka Gromu. Może przedstawię go szerzej bo długo szukałem go. Znajduje się w mitologii akadyjskiej (od Akadyjczyków, którzy później podbili Sumerów; pierwszą cywilizację). Opis znalazłem w książce:
Mity akadyjskie,
Magdalena Kapełuś. Już na stronie 172, gdzie jest krótki opis bohaterów i stworów; to jest tam napisane przy imieniu Anzu = ptak-burza. Pewnie występuje też w mitologii sumeryjskiej.