Witaj na polskim forum poświęconym sadze Heroes
of Might and Magic. Zarejestruj lub zaloguj się:

Pamiętaj:
0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Strony: [1] 2 3    Do dołu Drukuj
Jednostki - z jakich mitologii? (Czytany 1509 razy)
BLyy

Punkty uznania(?): 0

Historię piszą ci, którzy wieszali bohaterów.

« : 20 Maj 2011, 14:43:45 »
Witam. Temat taki, który może nam dać trochę wiedzy dla tych co uwielbiają mitologie; a może też zachęci kogoś do poznania danej mitologii. Chcę w tym temacie by przedstawiono wszystkie jednostki z heroesów; ja ograniczę się tylko do czwartej części; bo ją znam najlepiej. Mam nadzieje, że pomożecie mi i sami dodacie też z innych części jak to jest. Więc zacznę:

Mitologia nordycka:
1) krasnolud
2) Ogrzy Mag(ogólnie ogry)
3) Troll
4) Elf
5) Chochlik (również słowiańska)

Mitologia hinduska:
1) Naga

Mitologia słowiańska:
1) Rusałka (jeśli utożsamia ktoś je z driadami to też grecka. Choć ja staram się rozróżniać)
2) Chochlik (również nordycka)
3) Wampir (taki najbliżej charakterystyczny z dzisiejszym poglądem; w razie czego proszę mnie poprawić jeśli się mylę; bo wiem, że byli w różnych wierzeniach ale różnie wyobrażali)

Mitologia arabska:
1) Dżin
2) Ifrit

Mitologia hebrajska:
1) wszystkie golemy,
2) Behemot
3) Anioł
4) Diabeł

Mitologia grecka:
1) Tytan
2) Centaur
3) Harpia
4) Syrena
5) Cyklop
6) Meduza
7) Minotaur
8) Hydra
9) Satyr
10) Gryf: (również popularne w Egipcie)
11) Jednorożec
12) Cerber

Mitologia Celtycka:
1) Leprekaun

Mitologia egipska
1) Gryf (również w Grecji)
2) Feniks
3) Mumia: (nie wiem czy Egipcjanie wierzyli, że można zakłócić spokój umarłemu do tego stopnia, że wstanie. Jeśli nie, to do działu: Nie mające związku z mitologią

Mitologia akadyjska:
1) Ptak gromu

Ogólnie z różnych wierzeń:
1) Mag
2) Potwór morski; w wielu mitach i legendach z różnymi wyobrażeniami
3) Zmora = ?
4) Smok
5) Żywiołaki
6) Zombie
7) Lodowy demon(ogólnie jako demon)
8) Jadowity pomiot (ogólnie jako piomiot)

Nie mające związku z mitologią
1) niziołek: wymysł Tolkiena; wzorowane na gnomach z nordyckiej
2) Berserker: jednostka wojskowa Wikingów.
3) Nomad: koczownik
4) Bandyta
5) Pirat
6) Troglodyta: prymitywny człowiek
7) Wilk
8) Biały tygrys
9) Osetnica
10) Modliszka
11) Giermek
12) Chłop
13) Kusznik
14) Pikinier
15) Balista
16) Krzyżowiec
17) Mnich
18) Czempion
19) Szkielet

Wątpliwe:
1) Ork: nordycka pod warunkiem, że przyjmiemy, że w poemacie Beowulf; ów bohater z wrogami którymi walczył nie były ogrami a orkami.
2) Obserwator: ?

Miałem problem ze zmorą; która w grze jest przedstawiona w postaci konia. Czy to ogólne przedstawienie pewnych zmór, a w grze jako konia przedstawienie? Czy chodzi o jakąś szczególną zmorę?

Ogromny problem mam z obserwatorami, bo nie wiem kompletnie skąd się wzięli, a wiem, że to popularny potwór w grach fantasy. Czy to jakaś kompletnie wymyślony potwór, czy z jakiejś książki fantasy go wytrzaśnięto czy z jakiejś mitologii faktycznie się wywodzi? Jeśli tak, to mógłbym prosić jakiej i krótki opis jak jest tam przedstawiony; czy z jednym okiem i bez nóg? Bo nazwa obserwatorzy kojarzy mi się tylko z apokryfem Księga Henocha; gdzie aniołowie którzy zeszli na ziemie nauczać ludzi zwano Obserwatorami. Później oni pobrali ziemskie kobiety za żony i narodziły im gigantów przez który był potop. Ale ta księga chyba nie ma nic wspólnego z obserwatorami w dzisiejszej kulturze fantasy?

Najdłużej szukałem skubanego ptaka gromu. Myślałem na początku, że to całkowicie wymyślony potwór lub ewentualnie z jakiejś książki fantasy wzięty. A jednak jest to mitologiczny stwór; prosto z Akadu.
Poprawiajcie mnie; opisujcie; dodajcie z innych części. Pozdrawiam

Wiadomość doklejona: 20 Maj 2011, 16:26:47
Teraz właśnie znalazłem temat pokrewny o mitologii greckiej. Był tam poruszany temat Ptaka Gromu. Może przedstawię go szerzej bo długo szukałem go. Znajduje się w mitologii akadyjskiej (od Akadyjczyków, którzy później podbili Sumerów; pierwszą cywilizację). Opis znalazłem w książce: Mity akadyjskie, Magdalena Kapełuś. Już na stronie 172, gdzie jest krótki opis bohaterów i stworów; to jest tam napisane przy imieniu Anzu = ptak-burza. Pewnie występuje też w mitologii sumeryjskiej.

« Ostatnia zmiana: 20 Maj 2011, 16:26:47 wysłane przez BLyy » IP: Zapisane
Belegor

*

Punkty uznania(?): 1

Spec od oryginalnych pomysłów

« Odpowiedz #1 : 20 Maj 2011, 23:07:01 »
Obserwator- in. złe oczy występowały w mitologii egipskiej, lecz to były nazwy klątw, 3DO zrobiło z nich stwory.

Anioła bym usunął z mitologii hebrajskiej, bowiem o nim mamy nie tylko w judaizmie, ale również i w chrześciajństwie i w islamie.

diabeł- to już mitologia słowiańska- czemu? Bowiem to księża, którzy prowadzili ewangelizację na ziemiach polskich nazwali wszystkie duszki diabłami, inaczej czartami i biesami. Tłumaczenie to zostało przeniesione na poslkie przekłady Biblii, a potem utożsamiliśmy z angielskim słowem "devil".

IP: Zapisane
"TAWERNO, WALCZ!"

Pamiętnik Tawernowicza Nowy wpis

Weneda

*

Gardzi nekromantami

« Odpowiedz #2 : 21 Maj 2011, 17:12:26 »
Z tego co mi się obiło o uszy to Oczy wymyślono a przynajmniej rozpowszechniono w Lochach i Smokach.
Anioły bym umieścił w judaizmie jako że jest to najstarsza religia monoteistyczna.
Orkowie to prawdopodobnie również pomysł Tolkiena zaczerpnięty z jakiś wierzeń w gobliny i złe karły. Przy czym u Tolkiena ork i goblin to to samo.
Wizerunek diabła( z rogami, kopytami itp.) został zaczerpnięty z wizerunku, greckiego Pana.

Belegor

*

« Odpowiedz #3 : 21 Maj 2011, 17:27:25 »
A przypadkiem nie pomyliłeś oczy z beholderami? Te stwory występują w DnD i są one jednymi z bardzo niebezpiecznych istot.

Co do diabła.... wydaje mi się że jednak tamten wizerunek diabła został stworzony późnym sredniowieczu i w renesansie, a potem z czasem zmieniany. Pan był tylko inspiracją do wyglądu.

Do mitologii słowiańskiej dodałbym jeszcze dwa stwory: Ognisty Rumak (Zmora) i Gorynycz z WoGa (z tym ostatnim walczył bohater wschodniosłowiańskiej mitologii).

Do hinduskiej zaś dołączył Rakshasę- był jednym z wielu demonów tamtejszej mitologii.
Do arabskiej dodałbym jeszcze Roka, a do greckiej Geniuszy (duchy opiekuńcze ogniska domowego).

« Ostatnia zmiana: 21 Maj 2011, 17:34:36 wysłane przez Belegor » IP: Zapisane
"TAWERNO, WALCZ!"

Majqello

*

« Odpowiedz #4 : 27 Maj 2011, 09:47:42 »
Ha, temat dla mnie:D Kocham wszelkie mitologie.

3) Wampir (taki najbliżej charakterystyczny z dzisiejszym poglądem; w razie czego proszę mnie poprawić jeśli się mylę; bo wiem, że byli w różnych wierzeniach ale różnie wyobrażali)

Raczej nie... Z tego co czytałem, wampir według wierzeń słowiańskich przypominał raczej zombi. Różnił się od niego tym, że nie zjadał mózgów a pił krew. Wampir we współczesnym wyobrażeniu powstał znacznie później. Nie wiem czy zaczęło się od Draculi Stokera czy wcześniej, ale mniej więcej wtedy ;-)

Co do jednorożca to nie występuje on w mitologii greckiej. Grecy po prostu uważali że to rzeczywisty gatunek zwierzęcia, żyjący  w Indiach.

Co do Beholderów to najbardziej kojarzą mi się z Argusem z mitologii greckeij.:)

Belegor

*

« Odpowiedz #5 : 27 Maj 2011, 11:39:58 »
Co do Argusa być może, ale co do wampira, no cóż- pierwszeństwo należy się Słowianom, bądź co bądź to z ich mitologii padło po raz pierwszy słowo "wampir".

"TAWERNO, WALCZ!"

Majqello

*

« Odpowiedz #6 : 01 Czerwiec 2011, 11:40:06 »
pierwszeństwo należy się Słowianom, bądź co bądź to z ich mitologii padło po raz pierwszy słowo "wampir".

Co do tego nie ma wątpliwości ;) To Słowianie jako pierwsi wprowadzili takiego stwora. Ale trzeba pamiętać że ten obraz wiecznie młodego arystokraty nie ma nic wspólnego ze słowiańskim pierwowzorem;-)

Zdaje się że VI przyniesie sporo nawiązań do mitologii. Szczególnie interesuje mnie Nekropolia, bo od razu widać tam nawiązania do postaci z mitologii Mezopotamii (mało znanej a ciekawej).. Asakkus, Namtaru, Lamassu...:)

Ireth

*

Quid exspectas?

« Odpowiedz #7 : 01 Czerwiec 2011, 18:39:38 »
Anioły bym umieścił w judaizmie jako że jest to najstarsza religia monoteistyczna.
Przecież Anioły są już umieszczone wśród stworzeń mitologii hebrajskiej (czyli judaistycznej).
Natomiast według mnie Anioły powinny znaleźć się w grupie zrzeszającej istoty z różnych wierzeń. Jest to jedno z najstarszych stworzeń mitologicznych, stworzone ze względu na potrzebę posiadania przez społeczność pośrednika między bóstwem (bóstwami) a ludźmi. Taka potrzeba zrodziła się w większości religii i to od samych początków istnienia wierzeń. Anioły są stworzeniami uniwersalnymi, występują zarówno w judaizmie, jak i w religii starożytnego Egiptu.

Belegor

*

« Odpowiedz #8 : 01 Czerwiec 2011, 19:40:45 »
Ze Starożytnym Egiptem bym nie przesadzał. Nie mylmy aniołów z odwzorowaniem duszy (nie pamiętem ich nzwy). Jako takich aniołów to nie było, bo komu miałyby służyć, Egipcjanie byli politeistyczni.

Do mitologii, może nardziej wiary chrześcijańskij dałbym gargulce- to w katedrach jako pierwsze się pojawiły.

« Ostatnia zmiana: 01 Czerwiec 2011, 19:43:54 wysłane przez Belegor » IP: Zapisane
"TAWERNO, WALCZ!"

Majqello

*

« Odpowiedz #9 : 01 Czerwiec 2011, 21:03:08 »
Do mitologii, może nardziej wiary chrześcijańskij dałbym gargulce- to w katedrach jako pierwsze się pojawiły.

Gdzieś wyczytałem że pierwowzór gargulca pojawił się w jakiejś francuskiej legendzie. Z tego co pamiętam według tej legendy  jakiś biskup ubił smoka i chciał go spalić.. okazało się jednak że jego łeb nie spalił się, więc biskup przybił go wysoko na swoim kościele  żeby ostrzec inne potwory ;-)

Ireth

*

Quid exspectas?

« Odpowiedz #10 : 02 Czerwiec 2011, 15:47:05 »
Ze Starożytnym Egiptem bym nie przesadzał. Nie mylmy aniołów z odwzorowaniem duszy (nie pamiętem ich nzwy). Jako takich aniołów to nie było, bo komu miałyby służyć, Egipcjanie byli politeistyczni.
A od kiedy to politeizm wyklucza posiadanie łączników między bogami i ludźmi? Zresztą starożytny Egipt nie jest jedynym przykładem obecności aniołów w innych religiach-występowały one także choćby  w zaratusztrianizmie.

Ani do mitologii, ani do wiary. Gargulce nigdy nie były elementem chrześcijaństwa, a jedynie tworem artystycznym, ozdobą.

Belegor

*

« Odpowiedz #11 : 02 Czerwiec 2011, 22:55:30 »
Owszem były- gargulce równały się demonom, a je przedstawiono na zewnątrz katedr by pokazać ludziom, że zbawienie jest tylko w Kościele, a na zewnątrz Niego jest tylko zło. Gargulce uzyskały taką nazwę, głównie dlatego że woda spływająca z ich paszcz wydawała bulgoczące dźwięki, były takimi średniowiecznymi rurami. z tego powodu się narodziły jako odrębna odmiana- z wierzeń ludzkich, których większość była chrześcijanami, czyli z wiary/"mitologii" chrześcijańskiej.

"TAWERNO, WALCZ!"

hathostet
Szalonaaaa...!

*

Punkty uznania(?): 18

..:: Elitarny redaktor ::..

« Odpowiedz #12 : 07 Czerwiec 2011, 20:48:40 »
Co do Argusa być może, ale co do wampira, no cóż- pierwszeństwo należy się Słowianom, bądź co bądź to z ich mitologii padło po raz pierwszy słowo "wampir".

Raczej "wąpierz", no ale to właśnie ten wąpierz przerodził się przez te wszystkie wieki i kultury w dobrze znanego nam wampira. Choć ten słowiański "wampir" bardziej przypominał mi zombie, który żywił się ludzką krwią (no wiecie żywy trup ożywiony przez demona) z tego co wiem, to wąpierz rodził się poprzez zły obrzęd pochówku, czy coś w tym stylu albo właśnie poprzez ugryzienie innego wąpierza.
Co jak co, ale nazwa wąpierz jest dla mnie śmieszna i cieszę się, że zmieniła się na - wampir :>

Ireth

*

Quid exspectas?

« Odpowiedz #13 : 11 Czerwiec 2011, 13:38:47 »
z tego powodu się narodziły jako odrębna odmiana- z wierzeń ludzkich, których większość była chrześcijanami, czyli z wiary/"mitologii" chrześcijańskiej.
Cechy części nie świadczą o cechach całości, tak jak wyobrażenia części chrześcijan nie staja się wyobrażeniami chrześcijaństwa.
Moim zdaniem gargulce należy zaliczyć do stworzeń niemających związków z żadną mitologią. Są one częścią sztuki europejskiej, nie religii.

Natomiast do jednorożca dopisałabym również wzmiankę o ich japońskich odpowiednikach-kirinach, które bardzo przypominały stworzenia z mitologii greckiej. Nie wiem czemu Kirin z Sanktuarium przedstawiony jest jako smok, moim zdaniem to nieporozumienie.

WMSwojownik

**

Pacze i pacze ,a nic nie zopaczyłem

« Odpowiedz #14 : 11 Czerwiec 2011, 14:35:32 »
Zgadzam się Ireth ,Kirin z tego co wiem to inaczej Japoński Jednorożec ,który wygląda mniej,więcej jak jeleń zmieszany z lwem i smokiem.
Chowańce też powinno się zaliczyć do wierzeń ludowych ,ponieważ na Śląsku czy gdzieś tam wierzono ,że chowańce to małe diabliki które robiły psikusy ludziom jak np.tłuczenie talerzy,niszczenie stołów i takie tam wybryki.

You're a Pirate!!!
Strony: [1] 2 3    Do góry Drukuj 

© 2003 - 2012 Tawerna.biz - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikowanie jakichkolwiek elementów znajdujących się w obrębie serwisu bez zgody właścicieli jest zabronione!
Heroes of Might and Magic i powiązane z nimi loga są zastrzeżonymi znakami handlowymi firmy Ubisoft Entertainment.
Grafiki i inne materiały pochodzące z gier Heroes of Might and Magic i innych są wyłączną własnością ich twórców i zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych.