Witaj na polskim forum poświęconym sadze Heroes
of Might and Magic. Zarejestruj lub zaloguj się:

Pamiętaj:
0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Strony: [1]    Do dołu Wyślij ten wątek Drukuj
AI w sojuszu? (Czytany 488 razy)
Clifford

**

Punkty uznania(?): 0

« : 28 Września 2025, 19:00:18 »
Jest taka możliwość, by ustawić w Dzikich Hordach, wybierając mapkę na własną grę, by gracze AI byli w sojuszu? Czy trzeba do tego jakieś modyfikacje? Mam Tribes of the East czyste, ale nie widzę takiej opcji.

Pytanie drugie (by nie stwarzać nowego wątku):
Czy to normalne, że gryf bojowy w wersji 3.1 pikuje natychmiast, zaraz po wydaniu komendy? I nie chodzi tutaj o morale. Czy to jakiś bug? Bo zazwyczaj jego akcja powinna przyjść dopiero w następnej turze, a spotkałem się właśnie z tym, co opisuję.

IP: Zapisane
Ikee

Punkty uznania(?): 1

This lovely girl could teach you how to love.

« Odpowiedz #1 : 19 Listopada 2025, 08:28:42 »
1. Jeśli jest to mapka z puli tych, które sam wygenerowujesz w RMG albo spośród tych, które sam dodasz to folderu Maps, to jestem prawie pewny, że możesz to zrobić w edytorze map. W jaki sposób? Hmm, tu musiałbym sam pogrzebać, bo ostatni raz Edytor Map do H5 odpalałem z 7 lat temu i tak z pamięci tego nie napiszę. ;P

2. Którego gryfa masz na myśli? Napisałeś bojowy (w domyśle alternatywę), a ta wykonuje Roztrącenie, a nie pikowanie i gryf ten ma mniej inicjatywy, co może być odpowiedzią na Twoje pytanie.
Generalnie inicjatywa w herosach 5 działa na tej zasadzie, że jeśli Twój cały gryf ma minimum 2x tyle inicjatywy (bez zaokrąglania) to wykona swój ruch dwa razy, kiedy cel wykonuje go raz. Zakładając że gryfem królewskim mającym 16 inicjatywy wykonamy polecenie pikowania na Żywiołaka Ziemi mającego 5 inicjatywy to nasz gryf wykona polecenie pikowania, spikuje i jeszcze będzie miał możliwość wykonania jednego ruchu. No i co piąty ruch żywiołaka ten gryf będzie miał 4 ruchy, kiedy żywiołak wykona jeden (wszystko to nie uwzględniając modyfikatora morale).

IP: Zapisane

- Dziękuję Ci, Jake. Naprawdę za wszystko. Nie zapomnę Cię...
- Rose, nie... Czekaj!
- Jake, proszę puść. Wszystko będzie dobrze. Obiecuję Ci to. - dodaje z uśmiechem - Naprawdę, uwierz mi.
Strony: [1]    Do góry Wyślij ten wątek Drukuj 

© 2003 - 2024 Tawerna.biz - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikowanie jakichkolwiek elementów znajdujących się w obrębie serwisu bez zgody autorów jest zabronione!
Heroes of Might and Magic i powiązane z nimi loga są zastrzeżonymi znakami handlowymi firmy Ubisoft Entertainment.
Grafiki i inne materiały pochodzące z serii gier Might & Magic są wyłączną własnością ich twórców i zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych.