Witaj na polskim forum poświęconym sadze Heroes
of Might and Magic. Zarejestruj lub zaloguj się:

Pamiętaj:
0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Strony: [1]    Do dołu Wyślij ten wątek Drukuj
Heroes of Might and Magic: Olden Era (Czytany 6635 razy)
Reuel
NaNaNaNaNaNaNa Reuel!

*

Punkty uznania(?): 0

Kopnął cię ktoś kiedyś w rzyć, koziołku?

« : 22 Sierpnia 2024, 21:12:55 »
Hejka,
Nie wiem czy ktokolwiek jeszcze tu wchodzi ale na wszelki wypadek, to właśnie gruchnęła wiadomość, że w produkcji są nowe Heroesy. Ubisoft po latach postanowił wykopać truchło i sprawdzić, czy da się je jakoś reanimować. Pierwsze wrażenia jakie zostawia zwiastun to fakt, że jest to ewidentnie gra o niższym budżecie, choć podchodząca do tego rozsądnie. W związku z tym zamiast grafiki rodem z Heroes VI na nowoczesnym silniku, mamy tu raczej skrzyżowanie Heroes III z Songs of Conquest. Jest to logiczny kierunek, pomagający dać w miarę ładną grafikę niskim kosztem, jednocześnie aktywizując prawdopodobnie największą bazę graczy, czyli fanów 3-jki. Na start ma być 6 frakcji, potem mają dochodzić kolejne. Samo studio (Unfrozen, jakaś banda świeżaków z jedną grą na koncie) ma podobno stawiać na współpracę z fanami, co prawdopodobnie jest powodem tego, że gra będzie wychodzić w early accessie. Jeśli chodzi o fabułę, to wiadomo tyle, że akcja ma się dziać przed wydarzeniami z 1-ki, gdzie przy okazji mamy spotkać znajome twarze z późniejszych części serii.

Poniżej linki:
1) zwiastun
https://www.youtube.com/watch?v=M9gUEjbmcA0
2) strona na steamie
https://store.steampowered.com/app/3105440/Heroes_of_Might__Magic_Olden_Era/
3) podsumowanie wszystkich dostępnych informacji na tvgry
https://www.youtube.com/watch?v=6xZjwJQ5c60
4) lub jeśli wolicie krócej, news z podsumowaniem na gry-online
https://www.gry-online.pl/newsroom/heroes-of-might-magic-powraca-olden-era-to-strategia-mocno-inspir/z72a596

IP: Zapisane
Luk
The Great LichMaster

*

Punkty uznania(?): 27

Scream for me Tawerna!

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 23 Sierpnia 2024, 13:15:51 »
No trąci trochę mobilką imo. Chociaż może to jest właśnie okazja dla HoMM żeby biegać po wszędobylskich teraz kieszonsolkach.

Unfrozen zrobiło wcześniej Iratusa: Lord of the Dead, który był biedniejszą wersją Darkest Dungeon tylko że z nieumarłymi, w podobnej zresztą szacie graficznej. Mapa wygląda świetnie, zamki i bitwy już gorzej ale dopóki Ubi będzie tylko wydawcą to będę obserwował.

Tak tak, wciąż pamiętam ten pierdolnik z HVII gdzie też miało być wszystko robione przy współpracy z przedstawicielami community na zamkniętym forum. Skończyło się tym, że krytyki od nikogo nie przyjmowali, a jak ktoś krytykował za często to dostawał kopa. 
Nie ufam Ubi nawet na pół słowa.

Loczek
King Loczdorah

*

Punkty uznania(?): 23

It's Seriously Christmas

« Odpowiedz #2 : 24 Sierpnia 2024, 11:26:46 »
Tak zobaczyłem ten Trailer i wydaje się w porządku. Solidny ukłon w stronę fandomu jedynej i niepowtarzalnej "Ha czy" lub też zwanej Grą o koniach. Posiada coś w sobie ta gra, odkrywanie mgły wojny i surowce wyglądają zachęcająco. Tak samo Frakcje, co do pola bitwy(zauważyliście pewnie już 1 rzecz do poprawki że nie są dobrze obramowane pola hexów przez co się się wsio zlewa), umiejki jednostek - tutaj muszą uważać żeby tego momentu nie zjebać koncertowo bo dużo nie trzeba by wyszedł pasztet z imbą.

Tak tak, wciąż pamiętam ten pierdolnik z HVII gdzie też miało być wszystko robione przy współpracy z przedstawicielami community na zamkniętym forum. Skończyło się tym, że krytyki od nikogo nie przyjmowali, a jak ktoś krytykował za często to dostawał kopa. 
Nie ufam Ubi nawet na pół słowa.

Ten mityczny wybór line-upu Sylvanu gdzie Ubi nie sczaiło że doszło do tego że owo "Community" postanowiło sobie potrollować i urządziło vote bombing. Idea może była słuszna z współpracą ale tym community Heroskowym(a jest w nim sporo Boomerów) ściera się zbyt dużo expertów i pomysłów na grę doskonałą dlatego gdyby znowu to chcieli uskutecznić to trzeba wybrać jednostki które ogarniają grę pod względem mechanicznym jak i balansu. Prostym przykładem są ludzie z Hota Crew lub autor lobby HD Moda Baratorch lub Ci co tworzą szablony do multika. Oczywiście nie dissuję innych bo są gracze co swoim skillem i znajomością gry mogą wiele pomóc projektowi.

Na razie trzeba obserwować, pre-order raczej nie wchodzi grę czy early.

Edit:To mamy zalążek ciekawej dyskusji, może inni wypowiedzą się po długim letargu ^_^

Cahan
Człowiek - Szparag

*

Punkty uznania(?): 3

Dragons, dragons everywhere

« Odpowiedz #3 : 25 Sierpnia 2024, 20:18:50 »
No jak dla mnie wygląda jak dziecko zrodzone z trójkąta trójki, piątki i szóstki. Trailer nie wypada źle, graficznie nie jest odpychająco, podoba mi się pod tym względem bardziej niż VI czy VII.

Szkoda, że nie będzie to powrót do Ashan  :/

Bardziej bym się bała o mechanikę. I mam nadzieję na powrót dynamicznego paska inicjatywy z V i to jak w niej działały tury. Bo to chyba moja ulubiona mechanika w ogranych przeze mnie grach z serii. I system zdolności przy levelowaniu. No jednak VI i VII nie miały tu tego uroku.

[Dzisiaj o 22:15:22] ♣ Sojlex: Cahan jest do tego stopnia chłopczyca, że tylko bycie feministką ratuje jej kobiecość :>
Nightin

Punkty uznania(?): 1

« Odpowiedz #4 : 03 Października 2024, 14:53:45 »

Szkoda, że nie będzie to powrót do Ashan  :/

Problem z Ashanem jest taki, że nawet jeśli pod jakimś względem to ciekawy świat to Ubishit szybko strzelił sobie w kolano tworząc już na starcie, po Heroes 5 podstawce, Dark Messiah, a późniejsze gry tak jak fabularnie i pod względem budowania uniwersum były całkiem spoko, tak miały jedną zasadniczą wadę - chronologicznie nie mogły się dziać w czasach po Dark Messiah (bo Dark Messiah ma 4 zakończenia, gdzie różnice odbywają się jedynie na zasadę "którą lubę, sprośnego, niegrzecznego sukkuba czy cnotliwą, słodziuszną czarodziejkę, sobie przygarnęliśmy?" i "czy pozwoliliśmy demon siać demolkę i rozpierd0l? czy może jednak uratujemy i zbawimy świat od źródła wszelkiego zua?"). Podejrzewam, że Ubishit dopiero po tym jak narozrabiał przy VI (albo jak już wydawał VII) zdał sobie z tego sprawę, dlatego ktoś z ich zespołu stwierdził "Może niepotrzebnie stworzyliśmy nowy świat, więc może stwórzmy coś w którymś z starych światów? Ludzie na pewno to kupią!"

Jaka moja reakcja na ten projekt? Niby fajnie że coś w końcu ruszyło, może Ubishit ogarnął że za bardzo nic nie zyska jeśli będzie się skupiał tylko na grach na telefon z mikotransakcjami i innymi bajerami. Głównie obawiam się, że podobnie jak w przypadku H7 to będzie ruszanie trupa licząc, iż wydobędzie z siebie jakiejś tchnienie i trochę złota. Istnieją dwa istotne problemy, z jednej strony korporacja, która raczej zdania czy pomysły fanów ma głęboko w rzyci, z drugiej fani, którzy zatrzymali się na etapie kultowego H3 i raczej odrzucający wszystko co nowe czy łamiące schematy, jedna i jak druga strona liczy że znajdą jakiejś porozumienie i da przekonać stronę przeciwną do siebie.
Poza tym graficznie jest całkiem zacnie, ale no właśnie, nowsze części Hirołsów też były całkiem zacne graficznie, ale choćby mechanicznie już tak sobie.
Mimo braku jakichkolwiek nadziei będę dalej obserwować projekt.

Veselar

serafin

« Odpowiedz #5 : 06 Stycznia 2025, 15:59:22 »
Mi się nie podoba. Zbytnie żerowanie na nostalgii (nieważne, czy ze strony ubi, czy studia od Iratusa) i odwrócenie się, od mojego ulubionego uniwersum Hirołsowego, to jest Ashan. Z którym w sumie dorastałem, oraz dzięki któremu, zainteresowałem się Tawerną/zacząłem tutaj bywać, te naście lat temu.

Edit: W związku z problemami Ubi i potencjałem na przejęcie przez Tencent, zastanawiam się w sumie, co będzie z tym korpo, po premierze AC: Shadows i... czy Olden Era przypadkiem nie oberwie. Jasne, niby tworzące grę studio, nie jest zależne od Ubi. Nie mniej, pewnie pieniądze jakieś otrzymują, lub dostali zlecenie stworzenia gry.

Co do samej gry: zastanawiam się, czy będzie widoczny wpływ SoC, czy też Silence of the Siren. Które są jedynymi, przynajmniej jak na razie, względnie sensownymi alternatywami. O Hero Hour nie wspominam, bo zbytnio się różni.

« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2025, 16:05:30 wysłane przez Veselar » IP: Zapisane
I kroczę ciemną doliną.
fangry

« Odpowiedz #6 : 20 Maja 2025, 12:56:15 »
Odcinanania kuponów ciąg dalszy. Od kontrowersyjnej 4 nie wyszedł żaden dobry Hirołs co jest fenomenem samo w sobie!

Strony: [1]    Do góry Wyślij ten wątek Drukuj 

© 2003 - 2026 Tawerna.biz - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikowanie jakichkolwiek elementów znajdujących się w obrębie serwisu bez zgody autorów jest zabronione!
Heroes of Might and Magic i powiązane z nimi loga są zastrzeżonymi znakami handlowymi firmy Ubisoft Entertainment.
Grafiki i inne materiały pochodzące z serii gier Might & Magic są wyłączną własnością ich twórców i zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych.